26 de setembre 2015

ROVELLONS I LLENEGA NEGRA, LA CERCA CONTINUA



Aquests darrers dies he deixat els ceps i els ous de reig per anar a collir rovellons i llenega negra. La temporada avança i els bolets termòfils van perdent pes i protagonisme.
Com n’és de variable aquest món, perquè canviar d’espècie comporta canviar de medi.
He deixat els boscos de pi vell i el sòl silici de l’alzinar per visitar boscos calcaris de pi roig i boix on els rovellons han sortit de forma massiva i on les llenegues comencen a treure el nas després de notar la fresca que comporta l’escurçament del dia.

No és cap mentida dir, que en aquests dies de setembre, els rovellons han estat els grans protagonistes. Moltes zones han explotat generosament i la majoria de boletaires no han tornat buits a casa, cosa bona que hi hagi bolets per tothom.
La zona que he visitat jo, al pre-pirineu central, mai havia vist una florida tant gran de rovellons; pel volum, semblava més propi d’estar a províncies que al centre de Catalunya. Molts estaven corcats, però n’hi havia molts, fins el punt que me’ls acabava triant.

Si parlem de llenegues, al veure moviment, m’he vist obligat a visitar les zones que freqüento per començar a fer seguiment. Tot i que aquestes zones són més tardanes, la visita era obligada, i és que en aquest joc, val més arribar-hi d’hora que no pas tard. Per sort, encara no havien despertat. Torno buit a casa, però m’emporto el coneixement que espero no em faci fallar en la propera visita a la zona.
Com que la llenega negra li agrada el fred, he provat altres racons més pirinencs que han donat el seu fruit, no de la manera que qualsevol boletaire voldria, però si per quedar-ne satisfet: la sequera de les darreres dues setmanes han provocat que les llenegues fossin seques i les llenegueres treballessin de forma parcial, això si, totes en bones condicions. Els fredolics i llenega blanca, també han començat a sortir al pirineu, senyals que la temporada va avançant en aquestes contrades.

Després de quinze dies sense pluges, els boscos han arribat en un estat crític, demanaven aigua per reactivar-se, i ha tornat a ploure, no de manera general però si acceptable a les zones on ho ha fet. Ens espera una propera setmana amb temps inestable que esperem que serveixi per aguantar tot el mes d’octubre, on la cota d’alçada ja començarà a caure de forma progressiva donant el protagonisme als bolets de fred. 

Acabada la crònica, una mica de reportatge sobre les visites fetes a rovellons i llenega negra collits durant les darreres dues setmanes. Continua la temporada, molta sort i respecte pel bosc boletaires!



Els rovellons (lactarius deliciosus), el viu taronja tenyeix els boscos pirinencs




























Les collites, boscos i una bona enfornada




























Les primeres llenegues negres d'enguany, que aquesta temporada arriben abans d'hora a les zones que conèc, molt seques, però esperem que d'aquí poc els exemplars siguin molt més bonics d'ensenyar!